=


روستايي كه خورشيد در ‌آن ‌درخشيد


 

نویسنده:فرگل غفاري




 
اگر براي تعطيلات نوروز برنامه‌ريزي مي‌‌كنيد و به دنبال سفربه روستايي هستيد كه علاوه بر زيبايي‌ها و آرامش روستايي منطقه‌اي باستاني نيز باشد، امروز با ما همسفر شويد تا به يكي از قديمي‌ترين روستاهاي استان مركزي ييلاقي داشته باشيم و اين روستا را در برنامه تعطيلات خود بگنجانيد.
جايي كه در آن خورشيد برآمده است. نه اشتباه نكنيد اينجا خورهه است.
خورهه در اوستا به معني محل برآمدن خورشيد است. روستاي خورهه از بخش‌هاي مركزي شهرستان محلات است كه از غرب به كوه «لوراخ گاو» و از جنوب به كوه خورزرين محدود مي‌شود.
اين شهرستان بين روستاهاي دودهك، ورين و آب گرم، در كنار رودخانه خورهه واقع شده كه ارتفاعات 70 قله خورزن، سنگ تراش و طايقان آن را احاطه كرده است.
اگر در اين فصل سال بخواهيد به خورهه سفركنيد، با آب و هوايي سرد وخشك روبه‌رو مي‌شويد، زيرا اين روستا در محدوده كوهستاني قرار دارد اما در بهار و پاييز هوايي ملايم و مطبوع و در تابستان گرماي لذت‌بخشي دارد.
رودخانه فصلي خورهه كه از كنار اين روستا عبور مي‌كند، از كوه‌هاي طايقان سرچشمه مي‌گيرد و زيبايي خاصي به منطقه داده است.
وقتي وارد روستاي خورهه مي‌شويد، سكوت آرامش بخشي گوش‌تان را نوازش مي‌كند، چون بجز پيرمردها و پيرزن‌ها كسي در اين روستاي شگفت‌انگيز نيست و اكثر جوان‌ترها روستا را ترك كرده و به شهر آمده‌اند.
خورهه هنوز بافت قديمي و سنتي خود را حفظ كرده است و خانه‌هاي با گل و چوب ساخته شده در اين روستا خودنمايي مي‌كند.
درآمد مردم از فعاليت‌هاي زراعي و دامداري تامين شده و گروهي از مردم روستا نيز در بخش خدمات و توليد صنايع دستي اشتغال دارند.
گندم، جو، يونجه و انواع ميوه‌ها مانند انار، سيب و انگور از محصولات زراعي اين روستاست، البته دامداري و توليد لبنيات نيز در اين روستا رونق بسياري دارد.
گياهاني چون گل گاوزبان، پونه، شاتره، آويشن، خاكشير، بومادران، اسپند، خارشتر و گون مي‌رويند كه مصارف غذايي و دارويي دارند، همچنين انواع جانوران و پرندگان مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، كبك، و تيهو در پيرامون اين روستا زندگي مي‌كنند.

جاذبه‌هاي طبيعي
 

غار شاه بلبل كه در كوه‌هاي بين خورهه و دليجان واقع شده و غار تاريخي لوراخ گاو از جاذبه‌هاي طبيعي و تاريخي روستاي خورهه است كه در انتهاي آن نيز چشمه كم‌آبي جريان دارد.
همچنين چشمه وزوان (چشمه شوره) كه در شمال معبد سلوكي اين روستا واقع شده و آب آن سنگ ساز و غير قابل شرب است، در اين روستا جريان دارد.

تاريخ در خورهه
 

بناي باستاني معبد خورهه منسوب به دوره سلوكي (قرن‌هاي چهارم و سوم پيش از ميلاد) كه به معبد سلوكي نيز معروف است، در اين روستا قرار دارد.
سنگ نوشته منسوب به دوره سلجوقي از ديگر آثار تاريخي روستاست كه فاصله چنداني با آثار سلوكي خورهه ندارد. اين سنگ نوشته در «نيم ور» در جنوب غربي روستاي خورهه از توابع شهرستان محلات در استان مركزي قرار دارد. مكان اصلي اين سنگ نوشته در كنار رودخانه قم‌رود كه از كنار اين روستا مي‌گذرد، است.‌
امامزاده هفت ايوان با گنبدي مخروطي شكل كه توانسته به لحاظ معماري بسيار مورد توجه قرار گيرد، از جاذبه‌هاي اين روستاي دورمانده است.
‌آثار به جاي مانده از قصر يا پرستشگاه خورهه دو ستون باريك سنگي با ارتفاع حدود شش متر با سرستون‌هاي يوناني و سكوي سنگي مربوط به دوره سلوكي ـ اشكاني است.
از ديگر آثار و اشياي به دست آمده از ساختمان معبد خورهه اسكلت و گورهاي متعلق به دوره اسلامي، اشياي سفالي، پيكان و تيغه‌هاي سنگي متعلق به دوره‌هاي تاريخي اشكانيان، ديواره‌هاي سنگي‌، طاق‌هاي خشتي و تعدادي از اتاق‌هاي مدفون شده بناست.
مورخان اين مجموعه را به نام آتشكده، معبد، كاخ و مركز برگزاري جشن‌ها و مراسم ملي و مذهبي، عمارت و منزل ييلاقي و قبرستان در آن دوران مي‌دانند.

سوغات و صنايع دستي در خورهه
 

بهترين سوغات و يادگاري‌هايي كه مي‌توانيد به همراه خود از اين روستاي زيبا بياوريد، انواع قالي و قاليچه‌هاي كوچك در طرح‌هاي روستايي و انواع جوراب‌هاي پشمي و كرباسبافي است.
به شما پيشنهاد مي‌كنيم علاوه بربازديد از جاذبه‌هاي طبيعي و تاريخي اين روستا از خوراكي و غذاهاي بسيار خوشمزه اين روستا كه شامل نان‌هاي شاته، فطير، شيري و آش‌هاي جو، بي بي سه‌شنبه، دوغ، شير (ترخينه شير) و خوراكي‌هاي آبگوشت، كالجوش، اشكنه، خورشت‌كرفس، خورشت‌كنگر و باميه، خشكبار، انگور و انواع لبنيات نوش جان كنيد.
منبع:جام جم آنلاين
ارسال توسط کاربر محترم سایت : hasantaleb